• Mai : 25 : 2020 - Stranica za učenike
  • Dez : 2 : 2018 - Nastava maternjeg jezika

Srpski jezik je jedan od slovenskih jezika iz porodice indoevropskih jezika. Prvi pisani spomenici u srpskoj redakciji staroslovenskog jezika potiču iz XI i XII veka. Srpski jezik je standardni jezik u službenoj upotrebi u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, a u upotrebi je i u drugim zemljama gde žive Srbi, među ostalima i u Hrvatskoj. Po pravopisu, ćirilica i latinica su standardna pisma savremenog standardnog srpskog jezika (dvoazbučje). Po ustavu iz 2006. u službenoj upotrebi u Republici Srbiji, na celoj njenoj teritoriji je srpski jezik i ćirilično pismo, kao i u Republici Srpskoj. Službena upotreba latinice je regulisana zakonom i u zvaničnoj je službenoj upotrebi u sredinama gde su prisutne manjine koje koriste latinicu.

 

ABECEDA SRPSKOG JEZIKA

Reč abeceda dolazi od imena četiri prva slova latinskog alfabeta: a, be, ce i de. Sinonim alfabet, kojim se koristi nemački jezik, ima poreklo u imenima slova alfa (α) i beta (β) koja su dva prva slova grčkog alfabeta. Kada govorimo čuje se glas. Kada pišemo glas postaje slovo. U srpskom jeziku, za razliku od nemačkog koji ima 26, ima 30 slova a tako poredana slova od A do Ž nazivamo abecedom.

SLOVA ABECEDE

 

Slova su kao muzika i kako pesma o abecedi kaže svako je slovo nešto novo. Da bi najbolje naučili abecedu velika pomoć bit će vam dečji hor Bajka koji peva o svakom slovu a na monitoru ćete i videti kako se slovo i piše. Pustite li sebi nekoliko puta ovaj prekrasni spot ne sumnjamo da ćete brzo naučiti celu abecedu napamet. Ako ste je naučili napamet možete nam se i pohvaliti na e-mail adrese naše stranice j.letic@tsn.at m.geljic@tsn.at

 

SLOVO C

_________________________

Nemački jezik “krivac” je što se često pogrešno piše slovo C, pa se tako događa da ga učenici pišu po logici nemačkog jezika i onda nam se dogodi da sunce postane sunze, otac postane otaz, dok nesretni zec postane zez. Velika je šteta pisati tako lepe i važne reči pogrešno, reči kao što su – curica, srce, sestrica, veverica i prijateljica. Želiš li vežbati pravilno pisanje slova C klikni svojim mišem na sledeći, crvenim ispisanim link OD SLOVA DO SLOVA – C. i otvoriće ti se u word-u nastavni list kojeg možeš uraditi a ako se , uz to, još i želiš pohvaliti svojim znanjem rezultat svoga rada možeš poslati na naše e-maile.

 

SLOVO Z

_________________________

Isto tako, slovo Z žrtva je pogršnog pisanja, jer ga učenici pišu kao S, pa tako imamo umesto zmija – smija a umjesto zima učenici pišu sima. Želiš li vežbati pravilno pisanje slova Z klikni svojim mišem na sledeći, crvenim ispisanim link OD SLOVA DO SLOVA – Z i otvoriće ti se u word-u nastavni list kojeg možeš uraditi a ako se , uz to, još i želiš pohvaliti svojim znanjem rezultat svoga rada možeš poslati na naše e-maile.

 

SLOVO Č

_________________________

Pogrešno pisanje slova Č, koje se često menja sa slovom Ć nije samo karakteristika učenika nastave maternjeg jezika već i učenika koji pohađaju nastavu u matičnoj zemlji. Želiš li se susreti sa mnogo pojmova koji u sebi sadrže slovo Č otvori link ispisan crvenim slovima OD SLOVA DO SLOVA – Č i vežbaj pisanje ovog slova na nizu primera kako ga više ne bi menjao sa slovom Ć. Uradiš li sve memoriši ga a potom pošalji na e-maile naše stranice – j.letic@tsn.at m.geljic@tsn.at

SLOVO Ć

_________________________

Pisanje slova Ć možete vežbati tako da kliknete mišom na link ispisan crvenim slovima OD SLOVA DO SLOVA -Ć i otvoriće ti se u word-u nastavni list kojeg možeš uraditi a sigurni smo da ćeš onda manje praviti greške u pisanju slova Č i Ć. Pošalji nam rezultat svoga rada a mi ćemo objaviti imena svih učenika koji su pravilno napisali pojmove u nastavnom listu, pa i onih učenika koji ne pohađaju nastavu maternjeg jezika u Tirolu.

 

SLOVA Dž i Đ

_________________________

Sličnu sudbinu kod pisanja slova Č i Ć imaju i slova DŽ i Đ. Klikni svojim mišem na sledeći, crvenim ispisanim link OD SLOVA DO SLOVA – Dž i Đ i otvoriće ti se u word-u nastavni list kojeg možeš uraditi i pokazati da znaš razliku u pisanju ova dva slova. Želiš li nam i ovaj radni list poslati možeš to učiniti.

 

SLOVA Ž i Š

_________________________

Otvori mišom crvenim ispisanim link OD SLOVA DO SLOVA – Ž i Š i otvoriće ti se u word-u nastavni list kojeg možeš uraditi i pokazati da znaš razliku u pisanju ova dva slova. Želiš li nam pokazati na ne pišeš šena i šaba, grežka i kiža, već da pravilno pišeš ova dva slova ovaj radni list možeš poslati na naše e-maile.

 

SLOVA Lj i Nj

_________________________

Otvori mišom crvenim ispisanim link OD SLOVA DO SLOVA – Nj i Lj i otvoriće ti se u word-u nastavni list kojeg možeš uraditi i pokazati da znaš koristiti ova dva slova kojih nema u nemačkom jeziku.

 

AZBUKA SRPSKOG JEZIKA

Da se upoznate pojedinačno sa svim slovima ćirilice pomoći će vam i ovaj AZBUČNI VOZ.

 

GLASOVI – PROVERA ZNANJA

Proverimo znanje o glasovima, o samoglasnicima i suglasnicima za učenike nižeg i višeg uzrasta. Otvorite link ispisan crvenim slovima s obzirom da li idete u niži uzrast, Volksschule, ili viši uzrast, Neue Mittelschule, a onda na naše e-mail adrese pošaljite urađen nastavni list. j.letic@tsn.at ili m.geljic@tsn.at

GLASOVI – PROVERA ZNANJA – NIŽI UZRAST

GLASOVI – PROVERA ZNANJA – VIŠI UZRAST

 

RADNI LISTOVI 

Preuzmite radne listove u word-u.

Ako želite da učenici jednostavno rade u word-u dovoljno je samo da izbrišu crtice /linije i da pišu, dok u tabelama mogu direktno pisati. 

 

 

imenice našeg jezika - univerzalni radni list

imenice niži uzrast

imenice viši uzrast

rod imenica niži uzrast

rod imenica viši uzrast

broj imenica

imenice padeži radni list 1

imenice padeži radni list 2

glagoli

glagoli u infinitivu

pridjevi

 

PRAVOPIS 

Svakako za pismenost učenika jedna od najvažnijih lekcija. S pet radnih listova koje će preuzeti i naučiti mnoge dileme u pravilnom pisanju će se otkloniti.

Pravopis maternjeg jezika

 

Geografija Srbije

Istorija Srbije 

 

What do you want to do ?

New mail

Trenutni video

Stranica za učenike

Posted on Mai - 25 - 2020

0 Comment

Nastava maternjeg jezika

Posted on Dez - 2 - 2018

0 Comment

Stranica za učenike

Posted on Mai - 25 - 2020

0 Comment

Nastava maternjeg jezika

Posted on Dez - 2 - 2018

0 Comment

Twitter updates

No public Twitter messages.

Sponzori

  • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.com.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.