• Mai : 25 : 2020 - Stranica za učenike
  • Dez : 2 : 2018 - Nastava maternjeg jezika

VS NEUARZL

Nastava maternjeg jezika u VS Neuarzl održava se već osmu godinu i grupa učenika koji pohađaju maternji jezik iz godine u godinu se povećavala da bi danas bila najbrojnija od svih škola u Tirolu – preko trideset učenika u ovoj školi pohađa nastavu. Naravno, da bi ovaj vid nastave u bilo kojoj školi zaživio i organizacijski bio dobar veliku ulogu igraju direktori škola a svoju ulogu, u ovom slučaju, direktorica Erika Bucher, odigrala je besprijekorno. Od samog početka, kada je nastava bila tek u fazi formiranja, direktorica je dala sve od sebe da nastava zaživi a kasnije i da se proširi na što veći dio učenika. Nasmijana, šarmantna i uvijek profesionalno staložena učinila je mnogo da se nastava maternjeg jezika odvija u jednoj krajnje toploj i opuštenoj atmosferi. Ovakvi ljudi, kakva je direktorica Bucher, najbolji su putokaz u kojem pravcu bi mnogi da idu žele li da u praksi sprovedu sve ono što teorija govori o maternjem jeziku, važnom za znanje i jednog i drugog što jezika, ali i za identitet svakog učenika. Sve to, razlog je za duboko poštovanje i zahvalnost direktorici Eriki Bucher za sve što je činila i čini za nastavu maternjeg jezika u Tirolu.

VS ANGERGASSE

Nastava maternjeg jezika traje već nekoliko godina u školi Angergasse i u njoj se na samom početku napredovanje nastave odvijalo dosta sporije nego u većini drugih škola, jer veoma mali procent učenika ove škole pohađalo nastavu, tako da je gotovo polovina učenika bila iz drugih škola. Međutim, direktorica škole, gospođa Iris Posch, koja se i te kako trudi da bude od velike pomoći kako u organiziranju upisa tako i što  boljoj kvaliteti nastave nastava maternjeg jezika u . Temeljito i sistematskim radom, posebno sa roditeljima koji upisuju djecu u prvi razred i predškolski uzrast, gospođa Posch u saradnji sa predmetnim nastavnikim uspjela je napraviti pravu ekspanziju, tako da je danas ova škola bo broju upisanih učenik među prvim u Tirolu.

VS PRADL LEITGEB I

Jedna od prvih škola u kojoj se počela izvoditi nastava maternjeg jezika je VS Pradl Leitgeb I i traje gotovo dvije decenije. Škola ima veoma respektabilan broj učenika koji pohađaju nastavu maternjeg jezika i gotovo je pravilo da učenici pohađaju nastavu do kraja svog školovanja, odnosno do završetka NMS. Poseban ton nastavi daje direktorica, Mag.Andrea Hofstädter-Binna, uvijek spremna izaći u susret i najaktivnije učestvovati u organizaciji nastave. Omiljena i među učenicima i među kolegama svojom toplinom i neposrednošću učinila je mnogo za izuzetno pozitivnu atmosferu u kojoj se utorkom odvija nastava maternjeg jezika.

VS WATTENS am Kirchplatz

Nastava maternjeg jezika s početka devedesetih bila je ograničena na grad Innsbruck a prva škola u kojoj se počela izvoditi nastava maternjeg jezika izvan Innsbruck-a bila je VS Wattens, prevashodno zahvaljujući roditeljima koji su pokrenuli inicijativu da se organizuje nastava, ali i tadašnjem direktoru, gospodinu Mayeru, koji je prepoznao važnost ove nastave i učinio sve da pomogne u njenoj organizaciji. Uskoro će se navršiti dvadeset godina kako traje nastava maternjeg jezika u ovoj školi uz napomenu da svi učenici, gotovo bez izuzetka, pohađaju nastavu do kraja svog školovanja, jer gotovo svi školovanje nastavljaju u obližnjoj NSM u kojoj se , isto tako, održava nastava za stariji urast. Važno je napomenuti da su godinama nastavu pohađali dobri i uzorni učenici iz okolice Kladova a da se zadnjih godina nastavi priključuju i učenici iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kao i to da je dolaskom nove direktorice, Dipl. Päd. Ruth Töpfer, nastava dobila odgovornog i uzornog saradnika u njenoj organizaciji.

VS VÖLS

VS Völs je, isto tako, jedna od tirolskih škola u kojoj se nastava održava veoma dugo, mada je bila praćena organizacijskim problemima, te je jedan period nastava maternjeg jezika bila i ugašena, da bi dolaskom novog direktora, gospodina Burkharda Maulera, nastava bila ponovo organizovana i danas je ova škola zasigurno uzor mnogima kako direktori mogu mnogo učiniti na njenoj popularizaciji i organizaciji. Veliki entuzijast i radoholičar gospodin Mauler nije samo direktor koji brine o nastavi, već čovjek koji je njen prijatelj i koji svim srcem želi da ona bude i kvalitetna i ravnopravna sa svim drugim predmetima.

VS INNERE STADT INNSBRUCK

VS Innere Stadt najmlađa je škola u Innsbruck-u, ali ovo moderno, velelepno zdanje nije samo prepoznatljivo po svojoj tehničkoj opremljenosti i modernoj arhitekturi, već prevashodno po specifičnosti odvijanja nastave koja je, zahvaljujući izvandrednoj direktorici Evi Nori Hosp, poznata u austrijskim okvirima. Raznovrsnost jezika koji se uče u ovoj školi nastavu maternjeg jezika dovodi u jedan potpuno ravnopravan odnos sa redovnom nastavom, tim prije što se nastava maternjeg jezika, što na web-stranici škole stoji i kao posebne ponuda, odvija u sklopu redovne nastave. Pored savršenih uslova i tretmana nastave maternjeg jezika ne može se a ne dodati činjenica da u se ovoj školi integracija ne odvija kao nekakav formalni proces, već se istinski živi i ostaje samo vjerovati da će u nekoj bližoj budućnosti sve škole doseći ovakav nivo.

 

VS FRANZ FISCHER

VS Franz Fischer u Innsbruck-u ima , isto tako, dugu tradiciju održavanja nastave maternjeg jezika, ali broj upisanih učenika koji govore bosanskim, srpskim i hrvatskimm jezikom iz godine u godinu sve je manji, što zasigurno neće dovesti do gašenja nastave, tim više što je direktor škole Martin Müller jedan od onih direktora koji i te kako pridaje važnost nastavi maternjeg jezika. Isto tako, nepravedno bi bilo a ne napomenuti veliki broj dobrih učenika iz ove škole koji su pohađali nastavu maternjeg jezika i ostali u dragom sjećanju nastavnici Mari Letić-Geljić.

VS REICHENAU

 

VS Reichenau po broju učenika bez ikakve sumnje najbrojnija je i najveća škola u pokrajini Tirol, ali, nažalost, ne i po broju upisanih učenika upisanih na nastavu maternjeg jezika što se moglo očekivati, ali situacija će se zasigurno popravljati iz godine u godinu i u ovoj školi nastava maternjeg jezika i te kako ima perspektivu na duže vrijeme. Sve to potvrđuje činjenicu da  je za opstojnost nastave maternjeg jezika, čiji je značaj i ta kako veliki, neophodan angažman kako predmetnog nastavnika tako i roditelja i direktora škole, jer svi zajedno mogu motivisati učenike i omogućiti im da steknu neophodna znanja na svom maternjem jeziku.

VS HÖTTING WEST

VS Hötting West

 

Trenutni video

Stranica za učenike

Posted on Mai - 25 - 2020

0 Comment

Nastava maternjeg jezika

Posted on Dez - 2 - 2018

0 Comment

Stranica za učenike

Posted on Mai - 25 - 2020

0 Comment

Nastava maternjeg jezika

Posted on Dez - 2 - 2018

0 Comment

Twitter updates

No public Twitter messages.

Sponzori

  • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.com.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.