• Mai : 25 : 2020 - Stranica za učenike
  • Dez : 2 : 2018 - Nastava maternjeg jezika

NACIONALNI PARK  KOZARA

Nacionalni park Kozara smješten je u centralnom dijelu istoimene planine, na pvršini od 3.494,5 ha. Područje parka izduženo je u smjeru sjever – jug, tako da mu dužina iznosi 7, a širina 3 – 6 km. Već 1959. godine počele su pripreme da se dio Kozare proglasi nacionalnim parkom. 6. aprila 1967. godine proglašen je Nacionalni park Kozara, a u cilju zaštite brojnih spomenika nastalih u vrijeme borbi na planini Kozari, prirodnih ljepota i drugih znamenitosti ovog područja, kao i radi unapređenja turizma i stvaranja povoljnih uslova za odmor i rekreaciju. Nacionalni park Kozara proteže se na teritoriji opštine Prijedor, na površini od 3.494,5 ha. Iako su glavni razlozi za proglašenje ovog područja nacionalnim parkom bili u to vrijeme istorijski aspekti, odnosno događaji iz II svjetskog rata, ovo područje posjeduje i značajne prirodne vrijednosti koje su prepoznate još prije dvjesta godina. Prve pisane podatke o flori Kozare ostavio je francuski istraživač Ami Boué koji u svom djelu „La Turqui d’Europe“ (1842) iznosi pažnje vrijedna zapažanja o vegetaciji Kozare. Za vrijeme turske vladavine pruski intelektualac Franz Maurer je, 1868.godine, putujući kroz Bosnu prošao preko padina planine Kozare. U izvještajima o tom putovanju, koje je objavio 1869. i 1871. godine, piše i o sastavu šuma. Prva temeljitija istraživanja flore BiH objavio je Günter Beck-Mannagetta od 1903. do 1927.godine. U njegovoj knjizi flore BiH pominje se i nekoliko lokaliteta sa Kozare. Istraživanjem flore u organizaciji Botaničkog odsjeka Prirodnjačkog odjeljenja Zemaljskog muzeja u Sarajevu od 1959. do 1962.godine, obuhvaćeno je nekoliko lokaliteta na Kozari koji su danas potpuno ili djelimično u sastavu Nacionalnog parka Kozara.

 

NACIONALNI PARK  SUTJESKA

Kada pričamo o mjestu za koje imamo dojam kao da su se sve ljepote prirode skupile na jednom mjestu, tada zasigurno mislimo na najstariji nacionalni park u Bosni i Hercegovini.Nacionalni park Sutjeska nalazi se u Bosni i Hercegovini u blizini grada Foče s površinom od 17 500 hektara. Radi se o prostoru netaknute prirode koja će vas jednostavno očarati, bilo da se radi o pitomim dolinama, tajanstvenim i kompleksnim šumama ili zastrašujuće visokim stijenama. Kada posjetite ovaj park, imat ćete dojam da ste zalutali u neki od svojih omiljenih filmova. Što se tiče biljnog svijeta, možemo reći kako je bogat i raznovrstan. Naime, možemo primjetiti kako na ovom području postoji preko 100 vrsta jestivih gljiva kao i veliki broj vrsta sa Crvene liste, odnosno liste rijetkih i ugroženih. U izrazito gustim šumama obitavaju sve vrste tipične za balkanski planinski sistem. U parku je zabilježeno 114 vrsta ptica od čega se 61 vrtsa gnijezdi u samom parku, dok 32 vrste posjećuju park samo tijekom ljeta s tim da se gnijezde unutar parka, dok 16 vrsta pripada selicama koje ovuda prolaze u jesen i proljeće prema sjevernijim predjelima gdje se gnijezde. Sutjeska je dom jednoj od dvije preostale prašume u Europi, zvanoj Perućica, gdje stabla bukve dosižu visinu od 60 metara, a nije drugačije ni s endemskim crnim borovima. Zatim je tu veličanstveni vodopad Skakavac od 75 metara koji je sakriven zelenom šumom koja prekriva dolinu. Rijeka Sutjeska, po kojoj je park i dobio ime, svojim djelovanjem uklesala je prekrasnu dolinu u samom središtu parka koja odvaja planinu Zelengoru od planine Maglić i Volujak. Pored veličanstvene prirode, Sutjeska nudi i iznimno bogatu povijest koja je sve samo ne dosadna, a pogotovo vama koji ste ljubitelji ratnih filmova na temu partizana. Sutjeska je poznata po pobjedi partizana nad Nijemcima, a ovdje je postavljen spomenik koji slavi upravo tu pobjedu. Odlučite li se za dolazak, znajte da Sutjeska nudi mnoštvo sadržaja među kojima su brojna mjesta za kampiranje, planinarski domovi te aktivnosti kao što su skijanje i ribarenje. Ukratko, nacionalni park Sutjeska mjesto je gdje će mnogi naći svoj mir.

NACIONALNI PARK UNA

Nacionalni park Una je jedan od tri nacionalna parka u Bosni i Hercegovini. Nacionalnim parkom je proglašen 29. maja 2008. godine. Nacionalni park obuhvata područje kanjonskog dijela gornjeg toka rijeke Une uzvodno od Lohova, zatim područje kanjonskog dijela donjeg toka rijeke Unac od njenog ušća u Unu uzvodno do Drvarskog polja, te međuprostor između Une i Unca. Cijelo područje nacionalnog parka površine je od 19.800 hektara.]Nacionalni park obuhvata područje kanjonskog dijela gornjeg toka rijeke Une uzvodno od Lohova, zatim područje kanjonskog dijela donjeg toka rijeke Unac od njenog ušća u Unu uzvodno od Drvarskog polja, te međuprostor između Une i Unca. Cijelo područje Nacionalnog parka potpada pod Opštinu Bihać u ukupnoj površini od 19.800 ha.

 

 

 

PARK PRIRODE BLIDINJE 

Zbog svojih povoljnih geomorfoloških osobina i prekrasnih krajobraza, dana 30. ožujka 1995. godine to je područje proglašeno parkom prirode. Područje Blidinja jedinstvena je prirodna pojava, koja sadrži mnoge endemske vrste biljnog i životinjskog svijeta uz dosta izvora čiste, pitke vode. To područije je poznato kao i jedno od najbrojnijih staništa endemskog bora Munike. Park prirode Blidinje je dobilo ime po Blidinjskom jezeru koje je smješteno u dnu Dugog polja na visini od 1184 mnv. Površina jezera je oko 6 km² uz relativno malu dubinu, dok voda u jezero dolazi prvenstveno s okolnih planina Vrana i Čvrsnice sa proljetnim otapanjem snijega. Ljeti velik dio vode iz Blidinjskog jezera nestaje u ponorima, zbog čega znatno opadne razina jezera. Jezero se nalazi na područiju općina Posušje i Tomislavgrad, a u njemu se nalaze brojne porodice kljena, oštrulje, podbile i kalifornijske pastrmke. Uz jezero proteže se Dugo polje, koje danas služi za ispašu, a manjim dijelom za obrađivanje, premda je u prošlosti bilo obrnuto.  Najpoznatije znamenitosti Parka uz opisano jezero između ostalog su i bogata arheološka nalazišta,a posebno se izdvaja nekropola sa 150 stećaka u Dugom polju koja je u siječnju 2004. godine dobila status Nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine. Od kulturoloških mjesta vrijedan spomena je i prelijepi franjevački samostan koji je smješten u podnožiju vrha Pločno 2228nm mjestu zvanom Masna Luka,a u istom je smještena i umjetnička galrija. Svakako treba spomenuti prelijepe masive Čvrsnice i kao poseban geomorfološki rezervat Diva Grabovica u okviru prelijepe cjeline obuhvata i kanjon rijeke Grabovice.

 

PARK PRIRODE HUTOVO BLATO

Hutovo Blato je ptičji rezervat i park prirode na jugu Bosne i Hercegovine bogat močvarnim biljkama. To je močvara koju stvara podzemni vodeni sustav rijeke Krupe. Napaja se s vapnenastog masiva Ostrvo koji dijeli Deransko i Svitavsko jezero. Međunarodno vijeće za zaštitu ptica stavilo je ovaj rezervat na popis važnih ptičjih staništa jer je ovaj rezervat najveći ovakve vrste u ovom dijelu Europe kako površinom, tako i raznolikošću. Ova submediteranska močvara okružena Deranskim jezerom dom je 240 vrsta ptica na njihovom migracijskom putu, kao i desetinama vrsta kojima je ovo stanište stalno prebivalište. U vrijeme migracija na desetine tisuća ptica preplavi ovo jezero i njegovu okolicu. Tijekom zime, u Hutovom blatu odmaraju se ptice selice i patke. Ovaj rezervat jedinstvena je oaza u surovom i škrtom kršu zapadne Hercegovine. Idealan je za ljubitelje ptica i prirode, te obitelji s djecom jer je prepun slatkovodne ribe, divljih patki, guski, liski, jastreba, čaplji, fazana, veprova i divljih konja. Hutovo Blato udaljeno je samo 5 km od Čapljine s jasnim putokazima postavljenim na cesti M-17. Ulaz u park slobodan je tijekom cijele godine. U parku postoji izletnička zona, kafić/restoran i nedavno obnovljeni hotel.

Trenutni video

Stranica za učenike

Posted on Mai - 25 - 2020

0 Comment

Nastava maternjeg jezika

Posted on Dez - 2 - 2018

0 Comment

Stranica za učenike

Posted on Mai - 25 - 2020

0 Comment

Nastava maternjeg jezika

Posted on Dez - 2 - 2018

0 Comment

Twitter updates

No public Twitter messages.

Sponzori

  • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.com.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.