• Mai : 25 : 2020 - Stranica za učenike
  • Dez : 2 : 2018 - Nastava maternjeg jezika


Hrvatski jezik skupni je naziv za standardni jezik Hrvata, i za skup narječja i govora kojima govore ili su nekada govorili Hrvati. Njime govori oko 5,546.590 ljudi, poglavito Hrvata u Hrvatskoj (3,980.000; popis iz 2001.) i Bosni i Hercegovini (469.000; 2004.). Nadalje: Austrija, 19.400 (popis iz 2001.); Mađarska, 14.300; popis iz 2001.); Italija (3.500; Vincent 1987.); Crna Gora (6.810; 2006.); Srbija, 114.000; 2006.); Slovačka, 890; popis iz 2001.); Sjedinjene Države, 58.400; popis iz 2000.). Hrvatski je službeni jezik Republike Hrvatske i jedan od tri službena jezika Bosne i Hercegovine. Također, jedan je od sedam službenih jezika AP Vojvodine (Srbija), kao i jedan od službenih jezika Crne Gore. Lokalni idiomi hrvatskoga koriste se kao službeni jezik u pojedinim općinama u austrijskoj saveznoj zemlji Gradišću (Burgenland), odnosno u talijanskoj provinciji Moliseu.

 

ABECEDA HRVATSKOG JEZIKA

 Riječ abeceda dolazi od imena četiri prva slova latinskog alfabeta: a, be, ce i de. Sinonim alfabet, kojim se koristi njemački jezik, ima podrijetlo u imenima slova alfa (α) i beta (β) koja su dva prva slova grčkog alfabeta. Kada govorimo čuje se glas. Kada pišemo glas postaje slovo. U hrvatskom jeziku, za razliku od njemačkog koji ima 26, ima 30 slova a tako poredana slova od A do Ž nazivamo abecedom.

 

SLOVA ABECEDE

 Slova su kao glazba i kako pjesma o abecedi kaže svako je slovo nešto novo. Da bi najbolje naučili abecedu velika pomoć bit će vam dječji hor Bajka koji pjeva o svakom slovu a na monitoru ćete i vidjeti kako se slovo i piše. Pustite li sebi nekoliko puta ovaj prekrasni spot ne sumnjamo da ćete brzo naučiti cijelu abecedu napamet. Ako ste je naučili napamet možete nam se i pohvaliti na e-mail adrese naše stranice   j.letic@tsn.at     m.geljic@tsn.at

 SLOVO C

_________________________

Njemački jezik “krivac” je što se često pogrešno piše slovo C, pa se tako događa da ga učenici pišu po logici njemačkog jezika i onda nam se dogodi da sunce postane sunze, otac postane otaz, dok nesretni zec postane zez. Velika je šteta pisati tako lijepe i važne riječi pogrešno, riječi kao što su – curica, srce, sestrica, vjeverica i prijateljica. Želiš li vježbati pravilno pisanje slova C klikni svojim mišem na sljedeći, crvenim ispisanim link OD SLOVA DO SLOVA – C. i otvorit će ti se u word-u nastavni list kojeg možeš uraditi a ako se , uz to, još i želiš pohvaliti svojim znanjem rezultat svoga rada možeš poslati na naše e-maile.

 

SLOVO Z

_________________________

Isto tako, slovo Z žrtva je pogršnog pisanja, jer ga učenici pišu kao S, pa tako imamo umjesto zmija – smija a umjesto zima učenici pišu sima. Želiš li vježbati pravilno pisanje slova Z klikni svojim mišem na sljedeći, crvenim ispisanim link OD SLOVA DO SLOVA – Z i otvorit će ti se u word-u nastavni list kojeg možeš uraditi a ako se , uz to, još i želiš pohvaliti svojim znanjem rezultat svoga rada možeš poslati na naše e-maile.

 

SLOVO Č

_________________________

Pogrešno pisanje slova Č, koje se često mijenja sa slovom Ć nije samo karakteristika učenika nastave maternjeg jezika već i učenika koji pohađaju nastavu u matičnoj zemlji. Želiš li se susreti sa mnogo pojmova koji u sebi sadrže slovo Č otvori link ispisan crvenim slovima OD SLOVA DO SLOVA – Č i vježbaj pisanje ovog slova na nizu primjera kako ga više ne bi mijenjao sa slovom Ć. Uradiš li sve memoriši ga a potom pošalji na e-maile naše stranice –   j.letic@tsn.at     m.geljic@tsn.at

 

SLOVO Ć

_________________________

Pisanje slova Ć možete vježbati tako da kliknete mišom na link ispisan crvenim slovima OD SLOVA DO SLOVA -Ć i otvorit će ti se u word-u nastavni list kojeg možeš uraditi a sigurni smo da ćeš onda manje praviti greške u pisanju slova Č i Ć. Pošaljite nam rezultat svoga rada a mi ćemo objaviti imena svih učenika koji su pravilno napisali pojmove u nastavnom listu, pa i onih učenika koji ne pohađaju nastavu materinskog  jezika u Tirolu.

 

SLOVA Dž i Đ

_________________________

Sličnu sudbinu kod pisanja slova Č i Ć imaju i slova DŽ i Đ. Klikni svojim mišem na sljedeći, crvenim ispisanim link OD SLOVA DO SLOVA – Dž i Đ i otvorit će ti se u word-u nastavni list kojeg možeš uraditi i pokazati da znaš razliku u pisanju ova dva slova. Želiš li nam i ovaj radni list poslati možeš to učiniti.

 

SLOVA Ž i Š

_________________________

Otvori mišom crvenim ispisanim link OD SLOVA DO SLOVA – Ž i Š i otvorit će ti se u word-u nastavni list kojeg možeš uraditi i pokazati da znaš razliku u pisanju ova dva slova. Želiš li nam pokazati na ne pišeš šena i šaba, grežka i kiža, već da pravilno pišeš ova dva slova ovaj radni list možeš poslati na naše e-maile.

 

SLOVA Lj i Nj

_________________________

Otvori mišom crvenim ispisanim link OD SLOVA DO SLOVA – Nj i Lj i otvorit će ti se u word-u nastavni list kojeg možeš uraditi i pokazati da znaš koristiti ova dva slova kojih nema u njemačkom jeziku.

 

GLASOVI – PROVJERA ZNANJA

Provjerimo znanje o glasovima, o samoglasnicima i suglasnicima za učenike nižeg i višeg uzrasta. Otvorite link ispisan crvenim slovima s obzirom da li idete u niži uzrast, Volksschule, ili viši uzrast, Neue Mittelschule, a onda na naše e-mail adrese   j.letic@tsn.at     m.geljic@tsn.at  i pošaljite urađen nastavni list.

GLASOVI – PROVJERA ZNANJA – NIŽI UZRAST

GLASOVI – PROVJERA ZNANJA – VIŠI UZRAST

 

RADNI LISTOVI 

Preuzmite radne listove u word-u.

Ako želite da učenici jednostavno rade u word-u dovoljno je samo da izbrišu crtice /linije i da pišu, dok u tabelama mogu direktno pisati. 

 

 

RADNI LISTOVI 

Preuzmite radne listove u word-u.

Ako želite da učenici jednostavno rade u word-u dovoljno je samo da izbrišu crtice /linije i da pišu, dok u tabelama mogu direktno pisati. 

imenice našeg jezika - univerzalni radni list

imenice niži uzrast

imenice viši uzrast

rod imenica niži uzrast

rod imenica viši uzrast

broj imenica

imenice padeži radni list 1

imenice padeži radni list 2

glagoli

glagoli u infinitivu

pridjevi

 

PRAVOPIS 

Svakako za pismenost učenika jedna od najvažnijih lekcija. S pet radnih listova koje će preuzeti i naučiti mnoge dileme u pravilnom pisanju će se otkloniti.

Pravopis maternjeg jezika radni listovi 

Zemljopis Hrvatske 

Povijest Hrvatske 

 

 

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Trenutni video

Stranica za učenike

Posted on Mai - 25 - 2020

0 Comment

Nastava maternjeg jezika

Posted on Dez - 2 - 2018

0 Comment

Stranica za učenike

Posted on Mai - 25 - 2020

0 Comment

Nastava maternjeg jezika

Posted on Dez - 2 - 2018

0 Comment

Twitter updates

No public Twitter messages.

Sponzori

  • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.com.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.