• Mai : 25 : 2020 - Stranica za učenike
  • Dez : 2 : 2018 - Nastava maternjeg jezika

BOSNA i HERCEGOVINA

Bosna i Hercegovina je država u jugoistočnom dijelu Evrope, smještena na zapadu Balkanskog poluotoka. Sa sjevera, zapada i jugo-zapada graniči sa Hrvatskom, a sa istoka sa Srbijom. Na jugo-istoku graniči sa Crnom Gorom. Glavni grad naše zemlje je Sarajevo. Nezavisnost je stekla 1. marta 1992. godine nakon odluke građana BiH referendumom o samoopredjeljenju. Bosna i Hercegovina ima oko 4,5 miliona stanovnika. Bosna i Hercegovina ima 51 129 kvadratnih kilomatara i po veličini je 127. država svijeta a po broju stanovnika nalazi se na 120. mjestu u svijetu. Broj stanovnika na 1 kilometar kvadratni je 90 stanovnika. Himna bosne i Hercegovine zove se Intermeco.

Intermeco

Autor – Dušan Šestić

Ti si svjetlost duše
Vječne vatre plam
Majko naša zemljo, Bosno
Tebi pripadam

U srcu su tvoje
Rijeke, planine
Plavo more
Bosne i Hercegovine

Ponosna i slavna
Zemljo predaka
Živjećeš u srcu našem
Dov’jeka

Pokoljenja tvoja
Kazuju jedno:
Mi idemo u budućnost
Zajedno!

Sada krećemo sa upoznavanjem svoje domovine. Krenimo prvo od njenih najvećih gradova. Želite li ih upoznati otvorite link ispod (Gradovi u Bosni i Hercegovini)  i uživajte u ljepotama bosanskohercegovačkih gradova. Možda sa roditeljima jednom obiđeš većinu ovih divnih gradova.

GRADOVI U BOSNI i HERCEGOVINI

Bosna i Hercegovina zemlja je prekrasnih rijeka i jezera a mnoge od njih opjevane su u pjesmama. Želite li ih upoznati otvorite link ispod (Rijeke i jezera u Bosni i Hercegovini).  Svakako, prilika je da ponešto o njima naučite.

RIJEKE i JEZERA U BOSNI i HERCEGOVINI

Bosna i Hercegovina zemlja je velikih i lijepih planina a 1984 na njenim planinama održane su  i Zimske olimpijske igre. Želiš li više saznati o bosanskohercegovačkim planinama klikni na link – Planine u Bosni i Hercegovini.

PLANINE U BOSNI i HERCEGOVINI

Nacionalni park je prostor izuzetnih prirodnih i kulturnih vrijednosti koji ima ekološku, naučnu, kulturnu, obrazovnu i rekreativnu funkciju.bNacionalni park je područje koje se nalazi pod zaštitom države. To znači da država putem zakona štiti sve prirodne i kulturne vrijednosti koje se nalaze u granicama parka. Dakle, nacionalni park je zaštićeno područje namjenjeno čuvanju i zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog nasljeđa. Zadatak nacionalnog parka je da štiti i čuva prirodu, osigura njen nesmetan razvoj u cilju očuvanja biljnog i životinjskog svijeta. Koliko je lijepa tvoja domovina vidjet ćeš kada upoznaš njene nacionalne parkove. Stoga, klikni na link Nacionalni parkovi u Bosni i Hercegovini i uživaj u njenim ljepotama, ali i saznaj više o svojoj zemlji.

NACIONALNI PARKOVI  U BOSNI i HERCEGOVINI

Trenutni video

Stranica za učenike

Posted on Mai - 25 - 2020

0 Comment

Nastava maternjeg jezika

Posted on Dez - 2 - 2018

0 Comment

Stranica za učenike

Posted on Mai - 25 - 2020

0 Comment

Nastava maternjeg jezika

Posted on Dez - 2 - 2018

0 Comment

Twitter updates

No public Twitter messages.

Sponzori

  • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.com.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.