• Mai : 25 : 2020 - Stranica za učenike
  • Dez : 2 : 2018 - Nastava maternjeg jezika

Bosanski jezik je standardni južnoslavenski jezik kojim govore uglavnom Bošnjaci, ali i značajan broj Bosanaca različite etničke pripadnosti. Bosanskim jezikom govori između 2 i 2,4 miliona ljudi: u Bosni i Hercegovini (1,7-1,8 milion), Srbiji i Crnoj Gori (245.000) i Zapadnoj Evropi i Sjevernoj Americi (150.000), te neutvrđen broj iseljenika u Turskoj (neki izvori pretpostavljaju 100.000 do 200.000 govornika). U bosanskom jeziku se koriste dva ravnopravna pisma: latinica i ćirilica.

 

ABECEDA BOSANSKOG JEZIKA

Riječ abeceda dolazi od imena četiri prva slova latinskog alfabeta: a, be, ce i de. Sinonim alfabet, kojim se koristi njemački jezik, ima porijeklo u imenima slova alfa (α) i beta (β) koja su dva prva slova grčkog alfabeta. Kada govorimo čuje se glas. Kada pišemo glas postaje slovo.   U bosanskom jeziku, za razliku od njemačkog koji ima 26,  ima 30 slova a tako  poredana slova od A do Ž nazivamo abecedom.

"> 

SLOVA ABECEDE


Slova su kao muzika i kako pjesma o abecedi kaže svako je slovo nešto novo. Da bi najbolje naučili abecedu velika pomoć bit će vam dječji hor Bajka koji pjeva o svakom slovu a na ekranu ćete i vidjeti kako se slovo i piše. Pustite li sebi nekoliko puta ovaj prekrasni spot ne sumnjamo da ćete brzo naučiti cijelu abecedu napamet. Ako ste je naučili napamet možete nam se i pohvaliti na naše e-mail adrese    j.letic@tsn.at     m.geljic@tsn.at 

 

 

 SLOVO  C

_________________________

Njemački jezik “krivac” je što se često pogrešno piše slovo C, pa se tako događa da ga učenici pišu po logici njemačkog jezika  i onda nam se dogodi da sunce postane sunze, otac postane otaz, dok nesretni zec postane zez. Velika je šteta pisati tako lijepe i važne  riječi pogrešno, riječi kao što su – curica, srce, sestrica, vjeverica i prijateljica.   Želiš li vježbati pravilno pisanje slova C klikni svojim mišem na sljedeći, crvenim slovima ispisanim link        OD SLOVA DO SLOVA – C.  i otvorit će ti se u word-u nastavni list kojeg možeš uraditi a ako se , uz to, još i želiš pohvaliti svojim znanjem rezultat svoga rada možeš poslati na naše e-maile.

 

  SLOVO Z

_________________________

Isto tako, slovo Z žrtva je pogršnog pisanja, jer  ga učenici pišu kao S, pa tako imamo umjesto zmija – smija a umjesto zima učenici pišu sima. Želiš li vježbati pravilno pisanje slova Z klikni svojim mišem na sljedeći, crvenim ispisanim link OD SLOVA DO SLOVA – Z  i otvorit će ti se u word-u nastavni list kojeg možeš uraditi a ako se , uz to, još i želiš pohvaliti svojim znanjem rezultat svoga rada možeš poslati na naše e-maile.

 

SLOVO Č

_________________________

Pogrešno pisanje slova Č, koje se često mijenja sa slovom Ć nije samo karakteristika učenika nastave maternjeg jezika već i učenika koji pohađaju nastavu u matičnoj zemlji. Želiš li se susreti sa mnogo pojmova koji u sebi sadrže slovo Č otvori link ispisan crvenim slovima OD SLOVA DO SLOVA – Č  i vježbaj pisanje ovog slova na nizu primjera kako ga više ne bi mijenjao sa slovom Ć. Uradiš li sve memoriši ga a potom pošalji na e-maile naše stranice –   j.letic@tsn.at     m.geljic@tsn.at

 

SLOVO Ć

_________________________

Pisanje slova Ć možete vježbati tako da kliknete mišom na link ispisan crvenim slovima OD SLOVA DO SLOVA -Ć  i otvorit će ti se u word-u nastavni list kojeg možeš uraditi a sigurni smo da ćeš onda manje praviti greške u pisanju slova Č i Ć. Pošaljite nam rezultat svoga rada a mi ćemo objaviti imena svih učenika koji su pravilno napisali pojmove u nastavnom listu, pa i onih učenika koji ne pohađaju nastavu maternjeg jezika u Tirolu.

SLOVA Dž i Đ

_________________________

Sličnu sudbinu kod pisanja slova Č i Ć  imaju i slova DŽ i Đ. Klikni svojim mišem na sljedeći, crvenim ispisanim link OD SLOVA DO SLOVA – Dž i Đ i otvorit će ti se u word-u nastavni list kojeg možeš uraditi i pokazati da znaš razliku u pisanju ova dva slova. Želiš li nam i ovaj radni list poslati možeš to učiniti.

 SLOVA Ž i Š

_________________________

Otvori mišom crvenim ispisanim link OD SLOVA DO SLOVA – Ž i Š i otvorit će ti se u word-u nastavni list kojeg možeš uraditi i pokazati da znaš razliku u pisanju ova dva slova. Želiš li nam pokazati na ne pišeš šena i šaba, grežka i kiža, već da pravilno pišeš ova dva slova ovaj radni list možeš poslati na naš e-mail.

 

SLOVA Lj i Nj

_________________________

Otvori mišom crvenim ispisanim link OD SLOVA DO SLOVA – Nj i Lj i otvorit će ti se u word-u nastavni list kojeg možeš uraditi i pokazati da znaš koristiti ova dva slova kojih nema u njemačkom jeziku.

 

GLASOVI – PROVJERA ZNANJA

Provjerimo znanje o glasovima, o samoglasnicima i suglasnicima za učenike nižeg i višeg uzrasta. Otvorite link ispisan crvenim slovima s obzirom da li idete u niži uzrast, Volksschule, ili  viši uzrast, Neue Mittelschule, a onda na našu e-mail adrese   j.letic@tsn.at     m.geljic@tsn.at  i pošaljite urađen nastavni list.

GLASOVI – PROVJERA ZNANJA – NIŽI UZRAST

GLASOVI – PROVJERA ZNANJA – VIŠI  UZRAST

 

RADNI LISTOVI 

Preuzmite radne listove u word-u.

Ako želite da učenici jednostavno rade u word-u dovoljno je samo da izbrišu crtice /linije i da pišu, dok u tabelama mogu direktno pisati. 

 

imenice našeg jezika - univerzalni radni list

imenice niži uzrast

imenice viši uzrast

rod imenica niži uzrast

rod imenica viši uzrast

broj imenica

imenice padeži radni list 1

imenice padeži radni list 2

glagoli

glagoli u infinitivu

pridjevi

 

PRAVOPIS 

Svakako za pismenost učenika jedna od najvažnijih lekcija. S pet radnih listova koje će preuzeti i naučiti mnoge dileme u pravilnom pisanju će se otkloniti.

Pravopis maternjeg jezika radni listovi 

 

Geografija Bosne i Hercegovine – radni listovi 

Historija Bosne i Hercegovine – radni listovi 

 

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Trenutni video

Stranica za učenike

Posted on Mai - 25 - 2020

0 Comment

Nastava maternjeg jezika

Posted on Dez - 2 - 2018

0 Comment

Stranica za učenike

Posted on Mai - 25 - 2020

0 Comment

Nastava maternjeg jezika

Posted on Dez - 2 - 2018

0 Comment

Twitter updates

No public Twitter messages.

Sponzori

  • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.com.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.